top of page
Yazarın fotoğrafıHüseyin YALÇIN

Su Yumuşatma Cihazı Nedir Ve Nasıl Çalışır.

Güncelleme tarihi: 22 Ara 2023


Otellerde kullanılan yumuşatma cihazları, genellikle suyun sertliğini azaltmak veya gidermek amacıyla kullanılan cihazlardır. Suyun sertliği genellikle kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin varlığından kaynaklanır. Bu mineraller suyla birleşerek suyun sertliğine yol açarlar. Yüksek sertlikteki su, olumsuz etkileriyle birlikte, duş başlıkları, musluklar, su ısıtıcıları ve borular gibi suyla temas halinde olan yerlerde kireç birikimine sebep olabilir.

Yumuşatma cihazları, suyun içindeki kalsiyum ve magnezyum minerallerini azaltarak suyun sertliğini düşürmeye çalışır. Bu cihazlar genellikle iki ana bileşenden oluşur: reçine tankı ve tuz tankı.


* Reçine tankı: Bu tank, iyon değişimini gerçekleştiren reçine boncuklarını içerir. Reçine boncukları, kalsiyum ve magnezyum gibi sertlik oluşturan mineralleri yakalar ve sodyum veya potasyum gibi daha yumuşak minerallerle değiştirir.


* Tuz tankı: Bu tank, genellikle suya tuz (genellikle sodyum klorür) eklenerek

cihazın yeniden şarj olmasını sağlar. Reçine tankındaki reçine boncukları, bu tuz çözeltisi ile yıkanarak temizlenir ve sertlik oluşturan minerallerden arındırılır.

Yumuşatma cihazları, suyun daha yumuşak hale gelmesini sağlayarak kireçlenmeyi azaltabilir ve suya temas eden cihazların ömrünü uzatabilir. Bununla birlikte, kullanılan tuz ve atık suyun bertarafı gibi konular da bu cihazların kullanımında dikkate alınması gereken unsurlardır.


* Bileşenler: Su yumuşatma cihazı 6 bileşenden oluşur.

-Aktif karbon filtre, (Kötü tat ve kokuyu yok etmek için kullanılır.)

-Reçine, (Suyun sertliğini almak için kullanılan mineraldir. Suya sodyum iyonları vererek sudaki Ca (kalsiyum) ve Mg (magnezyum) iyonlarını tutar.) Sert tabir edilen sular reçineden geçerek su yumuşatılmış olur.

-Tuz, (Suyun arındırılma işleminde kullanılır.)

-Dozaj pompası, (Lejyonella ile ilgili kimyasal ve ya farklı kimyasallar için kullanılır.)

-kum filtresi, (Suyun içindeki büyük partikülleri durdurmaya yarar.)

-Ultraviyole, (Gözle görünmeyen mikropları ışınla yok eder.)


Sürekli yumuşatılmış su elde edilmesi için iki tanklı su yumuşatma ünitesi kullanılması gerekmektedir. (Tek tanklı ünitelerde yumuşatma kapasitesi dolduğunda ünite, (Rejenerasyona) yumuşatılmış su yenilenmesine geçtiğinde sisteme ham su verecektir.)


suyun çıkışına ve kolektör öncesine ultraviyoleye bağlanması gerekmektedir.

Ultraviyole lambasının saati kayıt altına alınmalı ve lamba ömrünü yitirdiğinde lamba değiştirilmelidir.


Tuz tankı sürekli kontrol edilmeli eksilen tuz mutlaka tamamlanmalıdır.


Sertlik kiti ile günlük olarak belirli noktalarda ölçülmeli ve yazılarak kayıt altına alınmalıdır. (Örnek mutfak, barlar, çamaşırhane ve odalardan.)

Çok yumuşak su çamaşırhanede yıkamadan sonraki durulama da sorun yaşatacaktır.

Sert su lavabo ve banyo bataryalarında kireç lekeleri çamaşır makinesinde, bulaşık makinesi ve buz makinelerinde yıpranmalara sebep olacaktır.


* Öneri: Ters yıkamadan atılan suyu bir depoda toplayabilir iseniz bahçe sulamada kullanmanız mümkün olacaktır. Çimlerinizi ve bitkilerinizi daha sağlıklı sulayarak su maliyetini de azaltmış olacaksınız.






1.431 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page